Maas, Van Gorp & Snijders - Vruger waar alles bitter

Maas, Van Gorp & Snijders - Vruger waar alles bitter

In de veldtocht door Brabant staat het trio Toon Maas, Hans van Gorp en Piet Snijders op donderdag 29 maart met de theatervoorstelling 'Vruger waar alles bitter'

De drie jonge senioren uit Someren en Asten hebben met hun 'Brabants literair entertainment' al veel mensen weten te verrassen. Wie voor het ouderwetse Brabantse sentiment van 'mik en boerenbont' komt, moet zich tijdens de voorstelling heroriënteren, want dat is niet het 'vruger' van deze heren.

Maas, Van Gorp en Snijders zijn van de protestgeneratie van '68; van de Puchs-met-hoge-stuurtjes en stoere Zündapps. Iets van hun wilde haren hebben deze gasten weten te behouden; in hun programma 'Vruger waar alles bitter' scheren zij over de velden van de flower-power en de roemruchte dagen van het OJC.  Daarop is het heel plezant terugkijken, zo blijkt.

De vorm van het theaterproject is verrassend.  De drie heren - die een paar jaar geleden de kar trokken van Mistero, Brabantse Volksopera - brengen geen typetjescabaret, maar spelen vooral zichzelf. Geen grootschalige voorstelling waar de rebellie vanaf spat, maar verfijnde bellettrie in een bescheiden setting.

De mannen brengen een mix van eigen en een kleine beetje andermans werk. 

De verhalen van Toon zijn beeldend, de liederen van Hans poëtisch en de gedichten van Piet ondeugend. Sommige teksten schuren of zijn confronterend, maar als geheel is het programma vooral gemoedelijk. 'De verteller, de zanger en de clown', schreef een vroege bezoeker. 'Hoe compleet kun je zijn ? Als een warm bad!' Dat wordt dus een avondje ontspannen genieten met deze drie 'echte Brabantse Mannen'.   

Tickets en informatie