• Dulcinea-1
  • Dulcinea-2

Dulcinea tegen Liever Veul Bloemen - Theatersport

Improvisatievoorstelling in Eindhoven

Bij theatersport dagen twee teams elkaar uit tot het spelen van korte geïmproviseerde scènes. De teams trekken alles uit de kast om goede, maar vooral vermakelijke scènes te spelen. Als publiek bepaalt u bij een theatersportwedstrijd waar de geïmproviseerde scènes over gaan. 

Wat is theatersport?

Hoewel het niet om het winnen gaat, maar om het publiek een leuke avond te geven, is het team dat het beste weet te improviseren de uiteindelijke winnaar. Het publiek wordt ook actief betrokken. Zij bepalen namelijk de kenmerkende ingrediënten van de scènes, zoals de plaats van handeling, de karakters, de inhoud, de stemming of de titel van een lied. Met de suggesties van het publiek spelen de acteurs een scène. Een pianist begeleidt hen eventueel hierbij.

Een deskundige jury, bestaande uit ‘rechters’, geeft waardering voor het vertoonde spel. Zij let daarbij op techniek, inhoud en amusement. Vervolgens krijgen de toeschouwers de kans om punten te geven aan het team dat volgens hen de ‘beste’ scène speelde. De inbreng van het publiek gaat nog verder. Bij mooie momenten kan het publiek tijdens het spel rozen gooien om hun bewondering te laten blijken voor de spelers. Als blijk van afkeuring van een beslissing van de jury kan het publiek haar bekogelen met natte sponzen. De presentator leidt de avond in goede banen en regisseert de avond. Zo ontstaat een echte wedstrijd in een geanimeerde stemming met aan het einde van de avond een winnaar!

De spelers gaan grotendeels, maar niet geheel zonder voorbereiding het podium op. Iedere week trainen ze op technieken en methoden om de door het publiek gegeven suggesties om te zetten in interessant spel. Zo worden de principes en basistechnieken van het toneelspel gecombineerd met spontaniteit en originaliteit.

De kracht van een improvisatievoorstelling is dat zowel publiek als spelers absoluut niet weten hoe de avond gaat verlopen. Het blijft spannend om te zien hoe spelers ter plekke een scène maken. Zo is elke voorstelling weer een ‘nieuwe’ première.

Kaartjes reserveren? info@dulcineaeindhoven.nl

Fotografie: Bea Straver

Tickets en informatie

 

25-11-201720:00 uur
Reserveren via mail
€ 5,-